Plantegalskap

Plantegalskap

Meconopsis-hybrider og konkurransevinner

Nye planterPosted by Bjørnar Apr 17, 2011 13:53:11

Hybridisering kan være morsomt, og en av de kanskje enkleste slektene der det fortsatt finnes mye potensiale er Meconopsis. I 2009 hoppet jeg rundt fra blomst til blomst for å leke humle, og selv om det fortsatt er en måned til jeg ser resultatet her har våren kommet betydelig lengre i Lancashire:

Meconopsis x cookei (M. punicea [pod] x M. quintuplinervia)

(Begge bilder © Tony Willis)

Planten over dukket opp blant 6 vanlige M. punicea, og jeg mistenker at den er et resultat av undertegnedes ikke helt profesjonelle tilnærming til hybridisering... smiley Jeg fjernet pollenknapper og kronblad med en gang knoppene viste tegn til å skulle åpne seg, men brukte samme pensel på alle artene, og jeg dekket heller ikke arret. Et par av kapslene merket med en blå trådbit (for quintuplinervia-pollen) var like fulle som vanlige punicea-kapsler, så trolig har jeg først pollinert med quintuplinervia og deretter med punicea-pollen...

"Mamma"

Uansett har jeg pottet over 50 planter fra samme frøpose, opprinnelig beregnet på salg, men nå kan det fort bli til at jeg beholder størstedelen selv. Om den faktisk er flerårig er det desverre for tidlig å si noe om, men den har en flott farge, og har arvet blomsterstørrelsen fra sin mor.

Den aller vanligste hybriden vi dyrker er selvfølgelig 'Lingholm', en fertil hybrid mellom M. baileyi* (se fotnote under) og M. grandis. Ikke like vanlig er den hvitblomstrede 'Marit', visstnok en hybrid av M. x sarsonii med det som trolig var 'Lingholm'. Planten ble dyrket frem og har fått sitt navn etter Marit Espejord i Tromsø. Er det noen som kan bekrefte foreldre-artene?

Meconopsis x sarsonii er hybriden mellom baileyi og integrifolia. Den har som regel kremfargede blomster, er fertil, og kan være flerårig men er desverre som oftest monokarp.

Av M. x cookei finnes det to kultivarer på markedet, den vanligste, 'Old Rose', ble hybridisert frem av Leslie Drummond, mens 'Satin' er (om jeg ikke tar helt feil) en hybrid fra Ian Christie. 'Satin' går for å være litt svakere enn 'Old Rose', men jeg har ingen erfaring med den selv. Leslie Drummond har forøvrig flere spennende hybrider på gang, "7/8ths hybrid" er 7/8 M. punicea med 1/8 M. quintuplinervia, og er pålitelig flerårig.

Begge artene er lette å hybridisere, men utbyttet hos M. punicea er ofte bare 4-5 frø i hver kapsel. M. quintuplinervia pollinert med M. punicea har satt en haug med frø her, men jeg kan ikke helt utelukke at noen kan være et resultat av vindpollinasjon, så det anbefales å dekke til arret med litt tørkerull. M. x cookei 'Old Rose' setter også fertile frø, det er ikke alle kapsler som har frø, men en større plante gir fort 20-30 fertile frø til sammen.

'Gunvor' er en liten, blåblomstret hybrid av M. simplicifolia med pollen fra baileyi. Den ble dyrket frem av Gunvor og Jostein Øverås på Fjellhagen minigartneri på Skedsmo og setter masse frø, men de skal visstnok ha dårlig spireevne.

Meconopsis 'Clint Callens' Hybrid' er quintuplinervia x baileyi, F1 har blekblå blomster og setter spiredyktige frø. Jeg håper å ha F2 i blomst her i sommer, så langt ligner den mest på M. quintuplinervia.

"Pappa"

Meconopsis x finlayorum er hybriden mellom integrifolia og quintuplinervia, en fantastisk staude med store hvite blomster, som desverre ikke lenger finnes. Dette er en hybrid som virkelig bør gjenskapes! I 2009 pollinerte jeg to kapsel på M. quintuplinervia med M. integrifolia og fikk 15 frø. Ett eneste spirte i 2010, men frøplanten var desverre svak og døde i løpet av sommeren.

Meconopsis simplicifolia

Meconopsis x hybrida, også kalt M. 'Simplygrand', er hybriden mellom simplicifolia og grandis. Den ser ut som de fleste andre "store, blå", og er fertil.

Meconopsis 'Lingholm' x integrifolia er en svært enkel hybrid å få frem, frøkapslene hos 'Lingholm' var like fulle etter å ha blitt pollinert med integrifolia-pollen som de er til vanlig. Hybriden er i følge James Cobb kremfarget og svært lik på 'Marit'. Jeg har en hel del småplanter stående, men takket være vinteren og litt dårlig behandling fra min side ser det ikke ut til at de vil blomstre før neste år.

Jeg forsøkte meg også på andre hybrider, men med et begrenset antall kapsler var det langt fra alle som satt frø. To som faktisk hadde frø i kapselene var baileyi [pod] x punicea og 'Lingholm' [pod] x punicea, men frøplantene ser ut som sine mødre, så de er nok begge et resultat av vindpollinasjon.

I tillegg til de overstående finnes det også en hel del andre kjente hybrider, men det er ikke alltid resultatet blir bedre enn foreldreartene. Jeg har konsentrert meg om de flerårige artene, men når to så ulike arter som kjempen M. paniculata og den lille M. horridula kan hybridisere sier det seg selv at potensialet er svært! Håper kanskje denne bloggposten kan inspirere flere til å dra ut med pensel i sommer, jeg vet i hvertfall at jeg kommer til å fortsette!

*) Meconopsis betonicifolia og Meconopsis baileyi (bildet over) regnes ikke lengre som synonymer, noe som i praksis betyr at alle plantene i kultivasjon nå skal hete M. baileyi. Meconopsis baileyi er en tibetansk art, mens M. betonicifolia kun vokser i et lite hjørne av nordvestre Yunnan. Se Meconopsis.org for mere informasjon.

Så, helt til slutt, er det på tide å trekke en vinner som svarte på spørreundersøkelsen og får velge mellom en gratis Anemonella eller fri frakt på neste bestillingsmiley

Det ble kommentar nummer 13; som var skrevet av Amfjell! Fint om du kan sende meg en epost med ønske og adresse. Til dere andre som deltok i undersøkelsen sier jeg tusen takk, det kommer en oppdatering på bestillingen fra Nederland etter påske.

  • Comments(4)//blog.planteliste.net/#post37